• Home
  • Ανδρέας Καραμανός

Ανδρέας Ι. Καραμάνος

Από το 1980 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γ.Π.Α.). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών ήταν συνεχώς υπότροφος του Ι.Κ.Υ. λόγω άριστης επίδοσης και αποφοίτησε πρώτος από το έτος του λαμβάνοντας το βραβείο «Ι.Σαρεγιάννη». Επίσης, υπότροφος του Ιδρύματος Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Μ. Βρετανία. Διδάκτωρ του Παν/μίου του Reading στη Γεωργική Βοτανική (1977). Περισσότερο από 25 χρόνια (1981—2004, 2008-2013) Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γ.Π.Α. Διευθυντής του Τομέα Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. (1988/89). Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου Ιδρύματος (1991-1997). Εξελέγη δύο φορές (2000 και 2003) Πρύτανης και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (2009 και 2011) του Γ.Π.Α. Τον Μάρτιο του 2004, μετά από αίτημα της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κας Μ. Γιαννάκου, ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο συνέβαλε αποφασιστικά στη σύνταξη των νομοσχεδίων για τη διασφάλιση της ποιότητας (αξιολόγηση) των ελληνικών ΑΕΙ, στη θεσμοθέτηση των Ινστιτούτων δια βίου μάθησης, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, στην ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ, στην καθιέρωση του συστήματος κρίσης των στελεχών της εκπαίδευσης, κ.ά.

Διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του τριμελούς Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), εκλεγμένο τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων (2003-2004), εκλεγμένος εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004), μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του κλάδου Γεωπονίας του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (1997-2000). Εξελέγη δύο φορές (το 2005 και το 2008) ομοφώνως από εκπροσώπους 58 χωρών και 10 Διεθνών Οργανισμών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee) της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη του Οικονομικού Συμβουλίου του Ο.Η.Ε. για την Ευρώπη (UNECE). Προήδρευσε της Διυπουργικής Επιτροπής για τη σύνταξη του σχεδίου Νόμου (τώρα ν. 3653/2008) για την έρευνα και την τεχνολογία (2005-2007).

Έχει συγγράψει 8 βιβλία και μονογραφίες, περισσότερα από 80 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά Ακαδημιών, κεφάλαια σε ξένα συλλογικά έργα και εγκυκλοπαίδειες (μετά από πρόσκληση) και έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών συνεδρίων και επιστημονικών μονογραφιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των περιβαλλοντικών καταπονήσεων στα καλλιεργούμενα φυτά και κυρίως των υδατικών σχέσεων των φυτών και στην αντοχή τους στην ξηρασία. Το έργο του έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και έχει προεδρεύσει, μετά από προσκλήσεις, σε πολλά διεθνή συνέδρια. Επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γεν. Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και κατ’επανάληψη αξιολογητής της Ευρωπαίκής Επιτροπής προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων. Μέλος της Ομάδας Μελέτης για την Κλιματική Αλλαγή της Τράπεζας της Ελλάδος και συντάκτης της έκθεσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική γεωργία.

Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α., σε συνέδρια και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (Παρίσι, 2005). Μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών.

Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Bertebo της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας (1999). Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για μονογραφία του στην προσαρμοστικότητα ελληνικών πληθυσμών σιταριού στην ξηρασία (2008). Επίτιμος Εταίρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" (2008). Χρυσό μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (2010). Τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμητική διάκριση από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (2014).