Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης

O Καθηγητής Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης, κατάγεται από τη Λάπηθο, και είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας  στο Philips University. Υπηρέτησε και δίδαξε σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Η.Π.Α, Ελλάδα και Κύπρο. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο State University of New York at Albany (Η.Π.Α.), όπου τού απονεμήθηκαν οι τίτλοι Master of Arts (M.A.) στην Αρχαιολογία και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στην Ανθρωπολογία-Αρχαιολογία. Ακολούθησε, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Ovidius University of Kostantza της Ρουμανίας το 2012, και το 2014 τού απονεμήθηκε το “Χρυσό Μετάλλιο” του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Δημοκρατίας της Αρμενίας για τη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη γενικότερα, και στην Αρμενία ειδικότερα.



Διετέλεσε Πρόεδρος (και προηγουμένως Αντιπρόεδρος) του European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καθώς και Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του European Register of Quality Assurance (EQAR), που είναι το ανώτατο σώμα στην Ευρώπη που αξιολογεί τα σώματα αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Συμμετείχε για σειρά ετών στο BFUG (Bologna Process). Διαδραμάτισε βασικό ρόλο ως μέλος του E4 Group στη διαμόρφωση και υλοποίηση του συστήματος διασφάλισης ποιότητας στην ανώτερη εκπαίδευση στη Ευρώπη, καθώς και στη σύνταξη των “Ευρωπαϊκών Προτύπων και Κατευθυντηρίων Γραμμών για τη Διασφάλιση της Ποιότητας”.

Στην Κύπρο διετέλεσε πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διαμόρφωση της νομοθεσίας του Φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση, μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, μέλος της Ad-Hoc Επιτροπής για ανάπτυξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης που σύνταξε και διαμόρφωσε και τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της Ad-Hoc Επιτροπής για ενοποίηση των νομοθεσιών των πανεπιστημίων της Κύπρου, κ.ά.

Έχει επιτελέσει αξιόλογο ερευνητικό έργο, και συνέγραψε σημαντικό αριθμό βιβλίων, επιστημονικών άρθρων, και άρθρων στον ημερήσιο Τύπο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο μνημειώδες πολύτομο έργο με τίτλο Sources for the History of Cyprus που εκδίδει/συγγράφει εδώ και χρόνια από κοινού με τον καθηγητή Paul W. Wallace του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, υπηρέτησε για σειρά ετών ως Βοηθός Διευθυντής τόσο του Institute of Cypriot Studies όσο και της Αρχαιολογικής Αποστολής στην Κύπρο του State University of New York at Albany (Η.Π.Α.),

Επιπλέον, ο Καθηγητής Ορφανίδης ασχολείται συστηματικά τόσο με τη μουσική σύνθεση, όσο και με την ποίηση. Έχει στο ενεργητικό του τρεις ψηφιακούς δίσκους, “Orphanides Meets Kapp”, “Νησί του Έρωτα” (ως στιχουργός) και Φυλλοκάρκια (ως συνθέτης και στιχουργός), τη “Συμφωνία σε ΡΕ ελάσσονα ‘Ολυμπιακή Κληρονομιά’” (για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και σολίστ-βαρύτονο), τη “Συμφωνική Σουίτα σε ΦΑ μείζονα ‘Κοινές Ρίζες’” που συνέθεσε στο πλαίσιο του προγράμματος «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλαδας, το “Συμφωνικό Ποίημα ‘Ανεράδα’ για Πιάνο και Ορχήστρα”, τους ύμνους δύο πανεπιστημίων, το «Δοξάστε-Γιορτάστε» για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, το κουαρτέτο εγχόρδων «Κυπριακός Ζέφυρος» που βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης που διεξήχθη στη Μάλτα (2017), κ.ά. Έργα του εκτελέσθηκαν και παρουσιάσθηκαν σε συναυλίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Εσθονία, Αρμενία και Αμερική.

Είναι νυμφευμένος με τη Γιούλα Μαρίνου, και έχουν τρία παιδιά, τη Κλέλια, τη Ραφαέλα και το Γρηγόρη.